Kaj so piškotki?
Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.
Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.
Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Seznam piškotkov, ki jih uporabljamo

IME PIŠKOTKANAMENČAS PIŠKOTKA
Google Analytics _gaStatistika ogledov strani.5 let
Google Analytics _gidStatistika ogledov strani.6 mesecev
moove_gdpr_popupNastavitve piškotkov3 ure
Google Analytics   __utmzOmogoča statistiko obiska5 mesecev
Google Analytics __utmaOmogoča statistiko ogledov strani.2 leti
Google Analytics __utmbOmogoča statistiko glede na čas prihoda uporabnika na stran.30 min
Google Analytics __utmcOmogoča statistiko glede na čas odhoda uporabnika iz strani.Ob zaprtju spletnega brskalnika
wordpress_test_cookiePreverja, ali so piškotki vključeni.Ob zaprtju spletnega brskalnika
wordpress_logged_in_Piškotki za prijavljene uporabnikeOb zaprtju spletnega brskalnika